Verbeteringen van de productielijn

Bij Mayonna wordt hard gewerkt om een verbeterslag te maken op het huidige machinepark. Dagelijks worden op onze productielijnen enkele tienduizenden verschillende producten MAP-verpakt. Om dit nog slimmer en beter te kunnen doen hebben we met elkaar gekeken waar we verbeteringen kunnen doorvoeren om efficiënter te verpakken. We maken ons klaar voor groei en meer duurzame oplossingen binnen onze productielijn.

Voor het productieproces was altijd veel mankracht nodig. Het marineren gebeurde veel met de hand, het opleggen van schaaltjes en ook het inleggen van visproducten werd altijd met de hand gedaan. Maar tegenwoordig zijn veel van deze handelingen met automatisering prima uit te voeren. Vanuit voedselveiligheid is dit ook een verbetering, omdat er geen contact is tussen handen en product, en dus minder kans op eventuele kruisbesmetting. De afgelopen maanden zijn er al de nodige aanpassingen geweest.

Het marineren van onze vis gebeurt nu niet meer met de hand maar door middel van tumblers. De mengarm in de tumbler “husselt” de vis en de marinade, waardoor er in zeer korte tijd een gemarineerd product uit de tumbler komt. Ook zijn alle verpakkingslijnen voorzien van een ontnester. Voorheen moest een medewerker de lege trays opleggen zodat de volgende medewerker hier een product in kon leggen. Met de ontnesters wordt deze taak overgenomen. Een ontnester plaatst de lege trays op de verpakkingslijn en zorgt ervoor dat dit in hetzelfde constante tempo gebeurt. Zo besparen we dus weer een paar handen en draaien de verpakkingslijnen op volle toeren.


“Tegenwoordig zijn veel handelingen met automatisering prima uit te voeren.”


Henk Korenberg, Mayonna

Veel producten die wij verpakken moeten wij nauwkeurig afwegen, zoals garnalen. Ook dit was voorheen een zeer arbeidsintensief proces. Het afwegen gebeurde namelijk met de hand, bakje voor bakje, op een handweegschaal. Door een multihead-weger boven een van onze lijnen te plaatsen gebeurt dit nu automatisch. Het product wordt naar boven aangevoerd en in de weger gestort. In deze weger worden de gewenste porties gemaakt. De weger laat de porties vallen en vult ze automatisch af in de verpakking. De verpakking gaat daarna weer verder richting de verpakkingsmachine. Hierdoor hebben we altijd het juiste gewicht in de schaal en is het contact tussen medewerker en product minimaal. Ook dit scheelt weer handen!

Tot slot hebben wij 2 losstaande etiketteerlijnen achter onze verpakkingslijnen geplaatst. Hierdoor kunnen wij na het verpakken gelijk etiketteren. Zo kunnen we in de productielijn in één keer van grondstof naar eindproduct en hoeven we een verpakking dus niet meer op een andere locatie nog te etiketteren!
Maar we zijn er nog niet. De komende tijd zullen we meer verbeteringen doorvoeren bij Mayonna. Uiteraard blijven we jullie op de hoogte houden!Kennemervis Groep
Palingweg 18
3751 BJ Spakenburg
info@kvg.nl

+31 (0) 33 299 79 00

All right reserved    |    Kennemervis Groep© 2021    |    Privacy   |    Disclaimer